Typography

Wat was precies de psychische conditie van de verdachte van de moord op Jeanine Groenewold op 14 augustus vorig jaar? Het moet donderdag blijken.
Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak is bij de rechtbank de hele dag uitgetrokken.


Duidelijk is dat de 43-jarige Drachtster cocaïne en alcohol had gebruikt voordat hij de woning van zijn ex-vriendin (32) aan de Zilverschoon in Drachten binnenging, maar niet hoeveel precies. Ook had hij bij zijn aanhouding een fles met medicijnen bij zich.

Donderdag zal ook helder worden welke sporen van drank, drugs en medicijnen het Nederlands Forensisch Instituut in het bloed van de verdachte heeft aangetroffen.

Persoonlijkheidsstoornis

Buren werden in de vroege ochtend van 14 augustus opgeschrokken door gegil en waarschuwden de politie. Die trof een mes aan onder het levenloze lichaam van de ex-vriendin van de verdachte.
Deskundigen – een psycholoog en een psychiater – spreken van een persoonlijkheidsstoornis. Zij stellen dat sprake is van een deels ontkennende verdachte en adviseren de rechtbank tbs en dwangverpleging. Onduidelijk is nog welke stoornis ze precies hebben geconstateerd. Zijn advocaat Robert Snorn vindt dat te snel wordt geconcludeerd dat sprake is van een stoornis.

Officier van justitie Roelof de Graaf stelt juist dat sprake is geweest van zeer uitvoerig onderzoek, maar dat de verdachte bepaald niet meewerkte. Snorn bepleitte eerder contra-expertise, maar dat verzoek wees de rechtbank af. Donderdagag zal de raadsman zijn standpunt nader toelichten.

In de rapportage van de deskundigen vond de advocaat te weinig terug over het verblijf van zijn cliënt in het Pieter Baan Centrum, dat vier en een halve maand duurde. Ook heeft zijn cliënt volgens Snorn wel degelijk spijt, terwijl de onderzoekers juist stellen dat hij daar onvoldoende blijk van gaf.

Bewust

De zoon van het slachtoffer was tijdens het misdrijf aanwezig in de woning. Hij zag zijn moeder wel gewond, maar was niet getuige van haar dood.
Na zijn aanhouding in het centrum van Drachten viel de verdachte in slaap in de politieauto. Hij bekende in eerste instantie, maar zei ook tegen de politie zich niet te herinneren wat zich precies in de woning had afgespeeld. Volgens het openbaar ministerie heeft hij bewust het achterste van zijn tong niet laten zien.

 

Bron: LC.nl 09-06-2016